keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Crème Brûlée

Ah. Nami. Mennäänpä nyt siihen lempijälkkäriin.. Crème Brûléeseen....






Tämän jälkkärin kanssa olen kokenut useankin epäonnistumisen, mutta onneksi en antanut periksi, vaan yritin kerätä joka reseptistä onnistumisen taikakonstit ja ne ynnäämällä päässyt kiinni onnen reseptiin. On muutamia tärkeitä juttuja, jotka on hyvä huomioida... 

Tämä resepti on kahdeksaan 11 cm halkaisijaltaan, 2,5 cm korkeaan, desinvetoiseen vuokaan. Käytä ehdottomasti matalia, laakeita vuokia. Hups, siinähän tulikin jo ensimmäinen tärkeä vinkki :)  

                 
                         CRÈME BRÛLÉE





3,3 dl kuohukermaa
0,7 dl kevytmaitoa
1 vaniljatanko
1 dl sokeria
4 munankeltuaista

pinnalle ruokosokeria

Yhdistä munankeltuaiset ja sokeri, halkaise vaniljatanko ja kaavi ihana, arvokas sisus lusikalla, yhdistä vanilja sokeri-munankeltuaisseokseen. Vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lämmitä varovasti pienessä kattilassa kerma, maito ja vaniljatanko kiehumispisteeseen. Poimi vaniljatanko pois, sitä et enää tarvitse. Kaada kermainen maito keltuaisvaahtoon, sekoita hyvin. Jaa seos kahdeksaan uunivuokaan, polta käsikaasupullolla ilmakuplat pois ja nosta vanukkaat uuniin 95 C asteeseen. Minun uunissani näitä tulee paistaa vähintään kaksi tuntia, mutta siihen en voi antaa sinulle tarkkaa aikaa. Tärkeintä on, että olet kärsivällinen, etkä ainakaan missään nimessä nosta lämpötilaa. Uunin luukkua ei myöskään kannata availla montaa kertaa paistamisen aikana. Anna olla 1 h 45 minuuttia ja sitten avaa ekaa kertaa tarkistaaksesi ovatko vanukkaat hyytyneet.

Anna herkkujen jäähtyä. Juuri ennen tarjoilua ripottele pinnalle ruokosokeri ja polta pinta käsikaasupullolla. 




 


Näin onnistut:

  • valitse oikean malliset vuoat, tarpeeksi matalat
  • uunin lämpötila 95 C astetta läpi koko paistamisen
  • älä availe uunin luukkua turhaan
  • ole kärsivällinen, paista pitkään ja hartaasti, jos vanukkaat eivät ole annetussa ajassa hyytyneet




5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Parahin KistiKoo!
CB on myös minun lempparijälkkäri, tätä reseptiä on kokeiltava, mutta ensin on mentävä vuokapuotiin (olisiko vääränmallisissa vuoissa se syy?...)
Vien tämän CB-addiktion jopa niin pitkälle, että valitsen ravintolan sen mukaan, onko tämä herkku listalla vai ei.
Kauniita kuvia ja Kistimäistä kirjoittelua! Odotan innolla seuraavaa postausta!

KistiKoo kirjoitti...

Parahin Ystäväni,

olematta mikään CB ammattilainen, uskaltaisin jopa väittää, että vuoissa on se clue! Kuten sanoin, olen aikoinaan epäonnistunut usein, vetänyt kokkareisen juoksettuneen ryynivellin viemäriin - mutta näissä vuoissa olen kokenut vain suunnattomia onnistumisen iloja! Nyt vaan shoppailemaan. Mikäs sen hauskempaa!

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Hei KistiKoo, kiva blogi :)

Creme brulee on myös minun lempijälkkärini! En kovinkaan usein tilaa sitä ravintolassa, sillä olen monesti vähän pettynyt siellä syötyihin bruleisiin. Oma ohjeeni (joka taitaa olla Glorian ruoka&viinistä) on niin loistava, että onnistuu aina. Vuoilla on kyllä myöskin merkitystä. Nykyisin käytän Nero-vuokia, jotka sopivat bruleen valmistukseen hyvin.

KistiKoo kirjoitti...

Moikka Kotiharmi

Kiitti kommentista ja mahtavaa, että löysit tänne. Olen vasta aloittelemassa, koko bloggailumaailma on ollut mulle suht vieras. :)

Kävin etsimässä sunkin CB reseptin - onhan se se jonka olet julkaissut 24.10.2011, sitä täytyy ensi kerralla testata, mielenkiintoista, että paistetaan 150 C asteessa.. Tein juuri ostopäätöksen, että käyn shoppaamassa pari isompaa CB vuokaa pienten kaveriks.

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Top100 ruokablogit -sivun kautta löysin blogisi. Ankerias Vipunen on tehnyt viisaasti, kun on koonnut moisen listan! Ei minunkaan blogini ole vielä vuodenkaan vanha, joten ihan yhtä lailla aloittelija olen minäkin. Mukavaa hommahan tämä on!

Kyllä se lokakuinen resepti on minun luottobruleereseptini. Vanukkaat kestävät tuon 150 astetta kaiketi vesihauteen ansiosta. Tai en minä tiedä heidän anatomiastaan ja fysiologiastaan sen kummemmin :) mutta arvelen näin. Ilman vesihaudetta täytyy varmaan olla matalampi lämpötila.